CRAP.

Fashion Talk. jom:)

1) Getting dresses in the morning.
Well, sekarang macam tengah cuti sem, so kebiasaannya memang tak fancy langsung, just a simple T and long pants sahaja. And just in case kalau nak keluar, then I akan put on my fav jeans and grab my jacket. and, bye-bye..

2)Clearing out the closet.
Honestly, ini lah perkara yang mamang jarang gila buat. Terlampau banyak benda kat dalam my almari and I rasa macam sayang gila nak buang pasal fashion kan cam pusing-pusing. So, I decided if I haven't worn something for a year, I akan pack it and sumbat it inside one bag and put it under my bed. And kalau tetiba my mum cakap pasal barang untuk derma kat nak yatim ke, apa-aapa ke, then, rezeki diorang:)

3) Accessorize.
I am not a person yang stick to one item. serious. My acc sometimes agak heavy, but never-ever sampai benda tu jadi pakaian. you know, when you where something yang sampai dia boleh nampak macam pakaian, for eg; you pakai necklace banyak gila sampai orang ingat you pakai heavy detailed top. haha:DD But then again, I love to memperondak-peranda kan my wrist dengan gelang yang berpelbagai jenis. Its either that or I akan pakai satu heavy detailed gelang yang besar.

4) Shoes or bags?
Saya dengan penuh bangga menyatakan, Im a Shoe person. I love shoess~~ mereka adalah ciptaan yang teristimewa selain daripada BD and SD. I take a good care of my heels. I keep them secara selamatnya didalam kotak yang bersih dan disusun secara rapi. and how come I tak buat the same thing untuk baju? haish, kalau I buat the same thing, gerenti almari I hot. huhh.

5) Looking professional.
Bila ada presentation, some akan pakai baju kurung or kebaya, but as for me, kalau lecturer tu dont mind lah kan, I wear my leopard print T underneath my grey blazer. I've done that before, and I will do it again. I love something yang betul-betul make a statement. I want to look professional and at the same time, I taknak nampak lain selain daripada IKA.

6) Wardrobe basics.
I always have leopard print with me(samaada ianya my hoodie or a simple long shirt), rib-length jacket, worn out jeans , 2pieces of jeweleries and my peep toe heels. itu basic. But now I tengah try on something yang difference sikit from my style; switch long shirt and worn out jeans to full length dress:)

7) Looking fab in 5.
I dont worry about the style of my tudung as it always looks the same, but I'd definitely put on my heavens high shoes with super statement top with the right acc.

8) Dressing up.
I rarely go to events. Kalau setakat kenduri kahwin tu, normal lah baju kebaya. One thing for sure I'll rock on my black velvet killer on apa-apa je yang I pakai.

9) Shopping the high street.
Hmm, susah nak comment benda ni, pasal, I do window shop, but I dont buy. I just dont. I'm fickle minded on stuff yang involve fashion. Serious. So basically, I tell someone about what I like, then kalau dapat, rezeki, baik or not, I'll wear 'em. No quest ask.

10) Maintaining great skin.
I dont have specific benda untuk maintain my skin. I have problems with pores seperti other teenagers jugak. But one thing yang I learn, jangan selalu pegang you face with bare hands, use tissues (they dont call me Tissue Goddess tanpa sebab. haha) and wash your face regularly ( Allah make it easy for muslims, kita ambil wudhu' lima kali kan:)

Bicara Hati yang Mengalir

Biarkan hati ini berbicara dalam sepi.
Kembang terbuka luas hati ini menyimpan kata-kata.
Satu per satu abjad ibarat garfu ditusuk keatas hati yang mentah. Liat.
Kata mu itu aku dengar dan amati, tapi hati ini yang memberi keputusan.

Biar aku senyap dari soalan itu.
Biar semua orang tertunggu-tunggu.

Jangan perkatakan lagi persoalan hari itu.
Biar dia menjadi cendawan didalam hati ku.
Sungguh pun ianya busuk bagi kamu, tetapi ianya cantik bagi diriku.

Duduk diam tidak berkata-kata cuma bertahan untuk satu malam.
Hari-hari lain aku jalankan hati ini dalam luka.

Pemusnah hati itu gelaran diriku.
Ku tempelkan gelaran itu dimuka kamu.
Biar sesetangah panggil gelaran itu sebagai pelacur,
niat sebenar, tiada seorang insan pun yang tahu.

Aku bukan robot.
Berkulit keras, berurat wayar.
Aku manusia berdarah muda.
Bagi aku masa untuk bertenang, bagi aku masa untuk sempurna.

Sempurna diri ku, itu idaman mu.
Sempurna persekitaran ku, yang kau mahu.
Kesempurnaan itu merimaskan aku.
Kesempurnaan itu menyekat pernafasan ku.

Emas di dalam rumah dijaga rapi.
tidak diberi sentuh dan di hebahkan.

Persoalan bagi kata-kata ini jangan dibiar beransuran.
Biar kan sahaja ia menjadi tanda nokhtah.
Senyapkan sahaja kata-kata mu tentang nya.
Biarkan sahaja aku berlari.

Berlari aku tak tinggal kan kamu.
Berlari aku tak lupa kan kamu.
Malah sampai destinasi nanti aku pulang semula kepada mu, membawa kau sama ke taman ciptaan ku.

Aku menaip dengan hati mengalir.
Aku menaip dengan mata kuyu.
Aku menaip dengan mulut yang sepi.
Aku menaip dengan telinga terbuka.
Aku menaip dengan jantung yang layu.

Jangan dipersoalankan lagi tentang dirinya.

Sarawak :)

Yeyyness~ Dan sebenarnya, saya baru balik dari Sarawak semalam:) sangat lah seronok, dan dengan ini juga ingin saya menyatakan yang kulit saya yang dahulu nya putih (ye kee, tipu tipu), gebu (dusta!!) dan berseri (lahhh sangat weiii! stop this nonsense.), kini telah bertukar menjadi,,




Yes. I dengan Sean ni sebenarnya dik-beradik.. haha:D not~ but serious, dengan penuh rasa duka cita nya saya, Ika Zkflee, sudah hitam. aiyooo your country very hot! my country very cold you know, got this air-cond also~ but not here. sangat lah panas I swear~ but worth it, hello shopping sana membuat saya hitam dan satisfy dalam masa yang sama. jadi reminder disini :
Ika sila jangan menyesal untuk datang ke Sarawak:)

Annnddd, sangat seronok juga, pertama di Sarawak, mama saya yang begitu anggun memakai jubah hitam ada 'bling'bling' pergi ke dinner, sementara saya dan ayahanda saya yang begitu hensem membuka booth Upin dan Ipin kan depan pintu masuk dinner mama itu..

Jadi berdiri nya kami berempat disitu(termasuk Nek Cu and anak nya Cik Aina) di booth, menunggu customer.. Tak ramai yang datang, takpe takpe. tapi bila sorang datang, saya panic udah~ mane taknye, bila dia datang, cakap hello, ohh, boleh jawab lagi, di buatnye lepas tu dia bantai cakap sarawak, memang 'sempurna' malam ku. haha. dah lah memang tak reti langsung cakap sarawak. haha. takpe, hentamm~~

haha.

Anyway, lepas dari pada insiden tersebut, saya pun memberani kan diri untuk belajar sikit sikit bahasa sarawak. alaaah setakat 'kamek' 'kitak' 'sik' sikit-sikit jee~ boleh lahhh~~~ asal ada bunyi~~

Selain daripada shopping, kitorang ada jugak lah pergi tempat-tempat yang best, ye lah kan, sarawak ni macam tak tercemar lagi, jadi, pokok2 yang sangat lawa memang ada lah kann. (dengan ini saya menyarankan bagi semua kawan-kawan saya yang ambik photography tu, SILA DATANG KE SARAWAK, PASAL MEMANG BEST TEMPAT DIA.! sumpah, I've never seen pokok yang begitu banyak, tapi kat sini memang ada:) ika in love:))

Jadi masuk lah kita ke kereta, air-cond air-cond!! (insiden sila pakai traffic light!) haha. and yeap! oleh kerana sarawak ni begitu panas, jadi ice cream itu adalah satu keperluan ye people. and i bersumpah disini, kepada mereka yang pernah pergi ke sarawak, korang mesti tau Sugar Bun kan?? ok, for those yang tak tau, Sugar Bun ni macam McDonald for Sarawak and yeap, dia murah and yeap,, ICE CREAM DIA BAPAK BESAR GILAAA!!!! seringgit je pulak tu!! cone dia ofcourse lah sama macam cone ice-cream McD, tapi ice-cream dia sendiri besar penumbuk Ika! (eyp, kecik tu,, jap silap,,) haa, besar penumbuk Haziq Othman!! besar kot!! tangan jantan tu~~ serious~

And, kat situ jugak, Nek Cu saya tu, dia, sangat lah rajin orang nya, srious! ada bilik facial kot kat rumah dia. siap penuh segala kelengkapan ok! semua, GOLDEN HORSE! wah gitu. jadi, saya sempat lah menuntut beberapa ilmu perfacialan bersama Sifu Haslina~ wah, nama begitu megah. takpe, moving on. Jadi kat bilik dia tu, ada dua kerusi. satu mama duduk, satu lagi ayah duduk . umph selamat! Nek Cu facial kan muka mama, Ika facial muka ayah. dan dan, dua-dua pakai mask. sorang mask putih, sorang mask biru. COMEL!! boleh lah sekarang ni nak buat facial sikit sikit. and yeap, terasa macam nak buat bisnes bila masuk campus nanti. buat itu duit poket. hehee yeah! nantikan ye rakan-rakan~~

Anyway, seronok lah kat situ. sangat best. and buat pertama kali nya juga. sarawak telah dipilih sebagai tanah yang sengsara mendengar senandung nyanyian ku di karaoke hari tu. serious, kalau pegi karaoke tempat laen, memang takpernah2 aku nyanyi, ntah tak pasal-pasal kat sarawak jugak lah aku nyanyi. haha:DD sorry yeap!

Ok, and hari waktu malam nak balik tu, memang ramai bangun lambat, mungkin pasal penat berkaraoke semalam. tapi takpe. memang fun. jadi pagi tu saya kemas2 lah dapur ad buat air. tengah-tengah buat air tu, tetibe gedik pulak nak letak ais, jadi bukak lah peti ais tu, amek kau!! terkejut!! dibuatnye udang bosa bona kat freezer! tekejut!!! kaki panjang-panjang. sangat abnormal udang-udang sarawak ni! skali pandang dah macam kucing haha sumpah.

Jadi kat sini, saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada Nek Cu yang menjadi tour guide berwibawa yang mengguide kami sekeluarga waktu kat Sarawak, di samping menghiburkan kami dengan lawak-lawak seperti 'IJAAA PAKAI TRAFFIC LIGHHTTT!!' haha, serious lawak sangat~ sampai sekarang tak boleh stop dah.. haha.. ok. and terima kaih buat Tok Ucu yang secara sukarela meng'iya'kan bagi kami untuk bermalam dirumah beliau. terima kasih juga bagi Cik Aina, Ain dan Cik A ai, (macam tu ke eja nya ntah lah, asal ada bunyi. haha) ,esspecially kepada Ain pasal bagi Ika baca komik-komik tu dan menyelamatkan Ika daripada mati kebosanan.


TERIMA KASIH DARI PADA KAMI SEKELUARGA:)
(gambar-gambar akan di upload kan bersama-sama gambar concert setelah saya jumpa dimanakan letaknya USB untuk camera digital ni. haish!)


untuk Illy Dhiya Ghani

kenapa?
apa jadi pada kita?
apa jadi pada kita??

Siapa diri ku untuk diri mu??
siapa aku?

Siapa aku di hati mu?

dulu kita bersama, berkongsi cerita, berkongsi pengalaman..
kini, ,, kau,, kau tiada..
aku hilang dalam hati mu..
aku hilang dalam cerita mu..

Siapa aku di hati mu?!
Siapa aku?!!!

(ika emosi lebih pasal Illy tak bagitau pon yang dia dah break. KATE KAWAN WEIII!! ini kah kawan??!!, cehh, ika masih tidak boleh mengawal emosi membara ibarat api yang terbakar kat batang hiburan untuk pertunjukan sarkas malam ahad. haha:DD)

-.-'? ntah lahhh~~~

Survey

1. Ika's ex boy/girl-friend(s): are (fill in the blank) .

2. Ika's listenin' to: Rude Boy by Rihanna

4. Ika's like to learn: addmath! Nayyyy~~ ;D

5. Ika's BestFriend: begitu lah dia nya Syaza Md Razak and Nabila Shukriah Ramlan

6. Ika dont understand: addmath and its fungsi-fungsi nya (didaam hidup ku) :D

7. Win lost: apakah? Ika confius di sini. haha

8. Many people said Ika is: unusual . ye ka?

9. Ika living in a place called: the IKALAND~ yeyyy (emergency, pesakit hilang, pesakit hilang!) haha

10. The meaning of Ika's real name: According to the buku "Maksud Nama Anak Anda" (jokejoke),
'Satu Cahaya Penyanyang' :)

11. Love is: like a burger to me:D

12. The meaning of 'Forever': melekat macam super Glue .

13. Ika will try: untuk memusnahkan her jelly belly and her pelly! haiiyah!

14. Ika's HP:sudah mula buat hal.
(walaupun baru satu tahun. amboi banyak lemak kau ye phone~)

15. Ika's very annoyed: bila tengok mereka yang takreti nak dressup proper. tolong lahh!

17. Party is: suatu benda yang saya tak pernah dan tak mahu pergi. melainkan slumber party, birthday party. yang tak include something yang untuk 18tahun ke atas. walaupun aku dah 18. still..

18. The cutest animals: baby panda and Bengal! sumpah comel dua dua!

19. Ika's best age: boleh pulak best ageee~

20. Ika felt tension today: ye kee? tidak :D

21. Tonite, Ika will: tidur dengan penuh selesa:)

22. When Ika look at herself in the mirror this morning: "Bapak sakai rambut ku"

23. Shopping Mall: ialah bilik senam saya :)

24. Fast food are usually:my cup of tea :D

I wanna make you Hungry ;D


Next stop, KITCHEN!!
;p

my TOP 3 sweetest couple.

1) Taylor Lautner and Sara
(i dont know.. I suke Taylor ok~~)
:'DD


2) Pete Wentz and Ashlee Simpson
(i suke gila rockstar couple. sangat hot!)


last but not least. my number one Fav.

Joel Madden and Hilary Duff
(yes, i know, diorang dah break up, but then. i suke gila diorang, sangat sweet. boyfriend rockstar, girlfriend pop princess(dulu lahh) hmm, comell. dontcuthink?)





but then, diorang brake up. tsk tsk tsk.
anyway~ Hilary dengan Mike sekarang.


and Joel dengan Nicole :)


awwwww~ :))

this used to be my fav song.



Garage Rehearsal of the great song 'Take me away' performed by Christina Vidal and PinkSlip ;)

Get up. Get out.
Move on, move on. There's no doubt.
I'm all wrong. You're right.
It's all the same with you.
I'm too thin, too fat.
You ask why, so
why, so why, so why, so why?

On and on and on and on.
On and on and on and on.

Don't wanna grow up.
I wanna get out.
Hey, take me away.
I wanna shout out.
Take me away, away, away, away.
Away...

Round and round, here we go again.
Same old start, same old end.
Turn my head, I turn back again.
Same old stuff never ends.
Do this, do that. Can't deal, can't deal with that.
I tune in, tune out. I've heard it all before.
Hello, goodbye. Never asking me why.
Goodbye, goodbye, goodbye.

On and on and on and on.
On and on and on and on.

Don't wanna grow up.
I wanna get out.
Hey, take me away.
I wanna shout out.
Take me away, away, away, away.
Away...

[Guitar solo] & [Chorus]

Round and round, here we go again.
Same old story, the same old end.
Turn my head, I turn back again.
Same old stuff never ends.

rindu MCQUEEN !

to the beat of my heart:)




When you're a public figure, and you sing for Disney channel, and you represent Disney Channel, pls. jangan jadi macam ni. haha

Baru je lepas tengok Video Miley Cyrus "cant be tame" and my first thght is,,
"how old is she again?"
second is,
"is she still rep for Disney channel?"
third is,
"asal diorang selamba bagi dia buat macam tu?"

ok, sakit jantung. lebih baik aku tengok Hilary Duff.:)

Warna-Warni


"Multi coloured hair will make you look like nothing but a multi coloured Poodle"
kata nenek ku kepada diriku yang tidak bersalah :D



Bila Fashion campur Makanan

GAMBAR TERHEBAT ATAS MUKA BUMI!
( tolonglah agree!)


CREATIVE MIND!


you wont regret:)

Pagi yang Indah :)


Saya bangun pagi tadi. Alarm pukul 6, bangun, solat sebentar. . . Ok dah sambung tido balek.

7am :
Alarm bunyi lagi. aiseh! tadi tertekan 'snooze' ke. haiyah~ padam alarm, padam.

7.15 :
"Ika bangun! dah subuh belum?!"
"Dah Maa,,.." (sambung tidur balek)

7.20 :
aiseh, terbangun pulak doh~
oh ye, breakfast Mama tak buat lagi dong. Bangun bangun.. ..
Takpe, kite chill dulu, pasang alarm.

7.30 :
"For Everyone" berbunyik udoh! uish! padam. bangun. gosok gigi.
.. .. ..
huaa~ muka begitu fresh setelah menggunakan Olay Total Effect creme foam. hmm:)
(senyum sebentar.)...
tengok phone, wah! ada message ah!
"Morning:) bangun la Ika, buat breakfast utk parents
you. Bangun!! hehe ily"
oh, terima kaseh. ini yang bersemangat nak buat breakfast utk Mama neh.

turun

Oih bersepah dapur ha~ hmm, takpe, Ika datang, semua clear!:)) kening-kening
.. .. .. .. .. .. ika is karate'ing' di dapur .. .. .. .. .. ..

ching ching ching!

Wahh! begitu hebat kuasa Mr'Clean! huhh! , ok, masa untuk Milo mayah.

4sudu kecik milo, satu sudu kecik gula. = Mama punya.
4 sudu kecik milo, satu sudu kecik madu. = Ayah punya.

bawak naik. sedap? :D

ok, kucing time. yeahhh!! heyyy kucing-kucing yang ku sayangi. korang memang busok bebeno hari ini, jadi,, akan ku bersihkan kandang korang!! haiiiiyahh!!
(ika beraksi sambil memegang getah paip kat sebelah tangan kanan, spray sabun kat tangan kiri, rambut dah ikat tinggi macam orang beranak 19, seluar sukan dah lipat tahan betis macam nak masuk sawah, baju,, ,, masih baju tidur warna pink ada bunga-bunga. hehee)

moving on!

ku berus-berus lantai luar tu. Ini semua angkara kau Dory. Kau sekor je yang terlepas ha, abeh lantai ni kotor ha. Ko baru balik dari sunway lagoon ke ha sampai basah-basah lantai ne ha. Naseb baik ko comel..
meow~
ehhh,, menjawab. Tak mau bagi makan kan, baru tau.
meow~~
hmm,, ok, Ika maafkan. .

dah abeh bersihkan sangkar kucing, hmm, bagi makan. Oleh kerana korang-korang-dan-korang ni semua maleh nak minum air. Ni, aku letak air sikit kat dalam dulang makan korang. haa~ makan-makan.
tambah IAMS tu, tambah..

.

Begitu penat!. ok. basuh basuh tangan time. yea, menggunakan sabun dettol, ko sabun sehingga ke tahap atas siku (amek kau). haa~ begitu ianya membunuh 99.99% kuman. ni kalau aku sakit lagi lepas ni, aku saman dettol.

moving on.

Angkat baju, masuk washing mashine, and sidai. ALAMAK! abang bujang sebelah rumah nak keluar! take cover take cover!! masuk rumah balek!!

5minit kemudian.

Habeh rumah aku bau asap motor. Ni semua abang bujang punye pasal. Abang, saya nasihatkan abang bawak-bawak lah motor tu pegi serbis bang. Pening otak saya ni. ni birus besor ni abang, sila-sila lah rajin antar pegi serbis bang.

moving on. huaahh! ponat!

breakfast time, untuk diriku yang kelaparan. hari ni punya menu. cheese meletup. resepi nya :

- mince chicken.
- garlic bread.
- onions.
- mayo
- cheese cheese and cheese...

wahh! sounds begitu sedap. yes
(gambar akan di upload selepas saya jumpa saya punya USB cable haa)

burp! sumpah kenyang udah. jadi. apa perlu kita buat sekarang?
KITA SAMBUNG TIDUR!!

(ika sedang melipat baju dengan berposingkan anak dara di kampung yang memakai baju kurung duduk bersimpuh dengan penuh tatatertib nya. haha. memang tak lah aku nak sambung tidur.)


No longer, no-no

You dont understand me, like you used 2.
And I dont understand you, no more.

Bestfriends, understand, each other.
Bestfriends, discuss but never fight.

You, are no longer, my bestfriend.
And I, am not, fixing this.

kalau saya jadi lelaki. Saya jadi macam,, ,,

3OH!3




(pasal mereka awesome)

HAPPY BIRTHDAY HAZIQ OTHMAN:)

formspring.me

Tanya sampai tak ada soalan udah :D http://formspring.me/ikanzkflee

once i was

(this picture was taken in the year of 2006(15 years old) after my drama comp at SAAS. person next to me; my bestfriend: Ayu)

I one up a new album on my face book and it is called
"once I was skinny and shapeless".
So, last night I duduk in my room and usha-usha old pictures of me and my friends waktu zaman sekolah and yeap, now I know why people called my Cactus dulu. hoish.
I was kuruskurus back then. not like, super victoria beckham type of skinny, or even kate moss type of skinny but, skinny, ok ok kuruskurus lahh~

and now, gene from my mum dah turun kepada saya and, bloop! I got J.Lo + mama here~ haha:DD and I'm happy with it:). be jelous. haha. I'm not planning to loose weight buat masa terdekat ni, but I do plan to get rid of cellulite yang tidak dikehendaki and dapat muscle, and stay healthy. haiiiyahh!!
Lucky me, I hate cakes and chocolates. so, no worries there, but, chesse.. oohhh,, chesse and creams.. yumm.. ice cream.. sweet sweet sweet killer. hoish. sabar.

anyway~ Sab and I dah buat deal. (its not like I'm on it that much but I'll pretend, haha). next sem, siapa loose weight paling banyak menang. so, sab, be careful huhhh?~
(oh did I tell you about Sab?, dia sangat chubbychubby dulu waktu part one, and now, dang! chubby hot sudah!)

good luck sab, and for those yang skip meals,, ,, trust me honey,
it aint gonna work honey,
aint gonna work. . .


(this picture was taken on my 16th birthday at Cineleasure. person next to me; Farah aka Nadee Mode)

ROCK this look -concert-

As I sit kat atas katil then tetiba terdapat Idea gemapak. takde lah gempak sangat, but, tetiba saja nak share:) what if, you ROCK THIS LOOK:))

sequin top. sumpah, menyerlah gila and sangat fun. serious. I'll rock this sequin top w/e I go. kalau saya, saya ambil colour gold:))




oleh kerana top kita dah sumpah happening, jadi bottom kita, kita low sikit. but still, instead of pakai normal jeans, try pakai worn out jeans in light blue ni:)



instead of wearing your leather jacket, why not, pinjam your boyfriends leather jacket and rock his. macam GAGA buat.



admit it, yang dia hot:D



since nak pergi concert, and still nak look gorgeo, try high-heels yang jenis macam ni. support, yess. membunuh, very! :)



last but not least, acc. well, since top kita dah sequin, so, tidak digalakkan untuk pakai necklace, pasal takut jadi kelangkabut sikit. so, try this instead. rock either serabai-serabai macam ni, or pearls:)




(send me a photo of you rocking this look.:)

oh love love love


bla bla bla bla bla~~
And so, ramai yang sebok menasihati saya, but I just cant seem to end the relationship between me and my sky-high high heels.
sky-high high heels dan saya, ibarat rokok dan lelaki. they know it'll kill them slowly, but tdrc.
oh. I love u'olls



ok now this is weird. haha :'DD


MAHU LEBIH?

SILA TEKAN 'OLDER POST' :)